Taking too long? Close loading screen.

Οι προσεγγίσεις μου

Μετά τις σπουδές μου στην κλινική ψυχολογία, όπου πήρα τις βάσεις της γνωσιακής συμπεριφοριστικής προσέγγισης, ακολούθησε η μετεκπαίδευση μου στην συνθετική θεραπευτική προσέγγιση, δηλαδή τόσο στην γνωσιακή, όσο και στην προσωποκεντρική προσέγγιση. Η μετεκπαιδεύσεις που εχω παρακολουθήσει ανήκουν στο «Τρίτο κύμα ψυχοθεραπείας», δηλαδή σε ψυχοθεραπευτικές «σχολές» που έχουν διευρύνει τον ορίζοντά τους, σε σχέση με τις κλασικούς διαχωρισμούς.

 

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (CBT)

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (CBT) είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη επιστημονική προσέγγιση, η αποτελεσματικότητα της οποίας έχει αποδειχθεί σε εκατοντάδες έρευνες και μετααναλύσεις. Με βάση αυτή την προσέγγιση, ερευνούμε τις πεπειθήσεις που έχουμε διαμορφώσει  στην διάρκεια τις ζωής μας που πιθανότατα οδηγούν σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Ο θεραπευτής καλείται να εξερευνήσει μαζί με τον θεραπευόμενο αυτού του είδους τις συμπεριφορές και αντιλήψεις και υποστηρίζει αλλαγές των πεποιθήσεων και εκμάθηση νέων λειτουργικών και αποτελεσματικών συμπεριφορών, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σημερινής ζωής.

 

Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία

Η Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία, και ειδικότερα η «Επεξηγηματική Ψυχοθεραπεία» (γερμανικά: Klärungsorientierte Psychotherapie, αγγλικά:  Clarification Oriented Psychotherapy), στην οποία ειδικεύθηκα παράλληλα με την γνωσιακή συμπεριφοριστικη προσέγγιση, αποτελεί μια μετεξέλιξη της προσωποκεντρικής σχολής (του Carl Rogers) αλλά και μια σημαντική και πρωτοποριακή προσέγγιση στον γερμανόφωνο χώρο, με ιδρυτή τον Sachse στο Μπόχουμ της Γερμανίας, όπου ολοκλήρωσα την μετεκπαίδευσή μου. Πέρα από τις βασικές αρχές της Προσωποκεντρικής προσέγγισης, λαμβάνει υπόψιν τα βασικά κίνητρα και τις πρωταρχικές -συναισθηματικές- ανάγκες όπως και το στύλ προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Τα στυλ προσωπικότητας ή στην πιο υπερβολική τους έκφανση, οι διαταραχές προσωπικότητας, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο συσχετιζόμαστε με άλλους ανθρώπους αλλά και το πώς λαμβάνουμε υπόψιν τον κόσμο, σαν ένα φίλτρο μέσα από το οποίο αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνικές σχέσεις γύρω μας.

Μέσα από την εμπειρία μου σε διάφορες ψυχιατρικές κλινικές όπου υπηρέτησα, με κέρδισε ο τομέας της θεραπείας ψυχικών τραυμάτων. Υπάρχει μια πληθώρα μεθόδων και σύγχρονων προσεγγίσεων στην «Ειδική Τραυματοθεραπεία», οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται αλλά και εφαρμόζονται σε συνδυασμό με κλασικές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας.

 

Κλινική ύπνωση

Κλινική ύπνωση, EMDR , EMI, Brainspotting, Ego State Therapy, Polyvagal Theory, είναι οι μέθοδοι που ανάλογα με την περίπτωση εφαρμόζω σε περιπτώσεις ψυχικών τραυμάτων ή και σε άλλες διαγνώσεις όταν αυτό ενδείκνυται.

Η κλινική ύπνωση είναι μια επιστημονική μέθοδος που εφαρμόζεται σε διάφορα περιστατικά και ψυχικές διαταραχές. Η κλινική ύπνωση δεν έχει καμία σχέση με την ύπνωση που γίνεται σε διάφορα τηλεοπτικά show, αλλά ουσιαστικά είναι μια διαδικασία «αυτοΰπνωσης»: ο θεραπευτής προσφέρει τις προϋποθέσεις και ο θεραπευόμενος ακολουθεί και μπαίνει σε κατάσταση ύπνωσης, όσο το επιτρέπει ο ίδιος. Μετά από λεπτομερειακή διαγνωστική διαδικασία, μπορεί να αποτελέσει άλλη μια μέθοδο στα πλαίσια μιας ψυχοθεραπείας, εάν δεν υπάρχει κάποια διάγνωση που να καθιστά ακατάλληλη την μέθοδο της ύπνωσης. Κατά την διάρκεια της κλινικής ύπνωσης, δουλεύουμε πάνω στο πρόβλημα του θεραπευόμενου τόσο νοητικά και συναισθηματικά, όσο και σε σωματικό επίπεδο. Αποτελεί δηλαδή μια ολιστική μορφή ψυχοθεραπείας.

 

Ego State Therapy

Η Ego State Therapy αναπτύχθηκε για την θεραπεία ψυχικών τραυμάτων. Βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κλινική ύπνωση, και αποτελεί μια θεραπεία που συμπεριλαμβάνει νου, συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις, δηλαδή μια ολιστική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Η θεωρία του «Πνευμονογαστρικού Νεύρου», Polyvagal Theory, έρχεται να συμπληρώσει την τραυματοθεραπεία με παρατηρήσεις και παρεμβάσεις που επιδρούν στο νευρικό σύστημα, (το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στην διατήρηση των συναισθηματικών και σωματικών συμπτωμάτων των ψυχικών τραυμάτων).

 

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing), EMI (Eye Movement Integration) και Brainspotting, είναι μέθοδοι που αφορούν και πάλι την θεραπεία ψυχικών τραυμάτων, μέσα από τον «επαναπρογραμματισμό» των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Είναι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί, υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους, συμπεριλαμβάνουν  και επιδρούν  σε νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο.

 

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι τις οποίες εφαρμόζω καθημερινά τα τελευταία χρόνια, καθιστούν την θεραπευτική μου προσέγγιση ολιστική και όχι μόνο νοητική και συναισθηματική.

Πρωταρχικός στόχος μιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, είναι να επισημάνουμε, ν ανακαλύψουμε ή να ξανανακαλύψουμε ξεχασμένες ικανότητες και ψυχικές πηγές δύναμης του κάθε θεραπευόμενου, γιατί πάνω σ αυτό χτίζεται μια διαδικασία αυτοβελτίωσης.